Nieuws - 2009
Dementie steeds belangrijker doodsoorzaak
Geplaatst: 2 maart 2009
2 maart 2009 | Per jaar overlijden in Nederland ongeveer 135.000 mensen. Ruim de helft overlijdt aan een chronische aandoening. Vooral het aantal mensen dat overlijdt aan de gevolgen van dementie zal nog sterk toenemen, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL en het AMC in BMC Palliative Care.
Kanker is met ongeveer 40.000 overledenen veruit de meest voorkomende niet-acute doodsoorzaak. CVA (herseninfarct en hersenbloeding), COPD (chronische luchtwegaandoeningen), dementie en hartfalen zijn ook frequente niet-acute doodsoorzaken, zo blijkt uit onderzoek van het NIVEL en het AMC. De onderzoekers analyseerden de overlijdensregistraties van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De sterfte aan chronische aandoeningen blijkt tussen 1996 en 2006 met ongeveer 6% te zijn toegenomen.
Dementie
Het aandeel patiënten dat in een ziekenhuis sterft is iets afgenomen, het aandeel dat sterft in een verpleeghuis is iets toegenomen. “Dat meer mensen sterven in verpleeghuizen hangt waarschijnlijk samen met de toename van het aantal mensen met dementie”, stelt NIVEL-onderzoeker Anneke Francke. “Binnen de chronische, uiteindelijk terminale aandoeningen vormt dementie de snelste ‘stijger’.” Het aantal mensen dat overleed aan de gevolgen van dementie steeg van 1996 tot 2006 met 75%. Het aantal mensen dat overleed aan AIDS nam af met 85%.
Palliatieve zorg
Voor de toekomst valt een verdere groei van de sterfte door chronische aandoeningen te verwachten. Waardoor steeds meer mensen een beroep zullen gaan doen op
palliatieve zorg. Francke: “Daarbij is het belangrijk oog te hebben voor de snel groeiende groep van mensen met dementie. Mensen met dementie kunnen pijn of andere problemen vaak niet meer verbaal uiten. Dit betekent dat de
palliatieve zorg nog meer moet investeren in zorgverleners met kennis over dementie.”
terug naar overzicht